Leitner köper LENKO. Mr Snow överlåter sitt livsverk!

Posted on 10 februari, 2011 av

0


Vid en pressträff på Rådhuset i Östersund idag, bekräftades köpet mellan Leitner Technologies och Lenko.
På plats fanns Lennart Nilsson, säljare med nye vd för Lenko, Johan Grant (tidigare styrelseordförande i bolaget) samt från köparsidan fanns Martin Leitner, Italien.

Det har gått en del rykten under veckan, men nu är det sant. Leitner övertar Lenko och kommer att hyra nuvarande fastighet i Östersund, i alla fall under 5 år. Sedan vet man inte vad som händer.

Leitner Technologies som koncernen heter omsätter idag ca 612 miljoner Euro och har 2.407 medarbetare runt om i världen. Man har även Prionth pistmaskiner, Leitwind, vindkraftverk, Demac snökanoner och Leitner/Poma liftar. Koncernen är ett av de största bolagen som leverantör av produkter till skidanläggningsbranschen. Huvudkontoret ligger i Stertzing, Tyrolen, Italien.
Martin hoppas att Lennart skall hjälpa till några år till. ”Mr Snow” som Martin kallar honom. Martin Leitner känner också att alla medarbetare är positiva till affären.
Från Östersunds kommun medverkade kommunalrådet Ann-Sofie Andersson, som uttryckte det som så:
– Lenko är en värdefull arbetsgivare med 70 anställda i Östersund och i och med denna generationsväxling som Lennart Nilsson gör, ser hon bara möjligheter för bolaget. Hon såg också fram mot eventuellt samarbete med Mittuniversitetet där man forskar och tittar på olika innovationer om snö, kyla m m. Det är viktiga jobb för Östersund och hon hoppas att dom kan växa.

Martin Leitner räknar med att expandera verksamheten i Östersund och det är bra för Jämtland och det är bra för Sverige.
Lenko har ca 700 snökanoner i Sverige idag. Största konkurrenten är Techno Alpin. ”Dom gula” som Lennart kallar dom.
Lenko gjorde under dom goda åren fram till 2008 som mest 565 kanoner, 270 st år 2009 och senaste åren ca 300 st.
Man räknar med att man om två år skall var uppe i en kapacitet av 1000 kanoner.
Det mesta går på export och den största marknaden utanför Sverige är Österrike och sedan övriga Europa. Det finns mycket att göra i Ryssland, Rumänien, Turkiet, Tjeckien om man vill öka produktionen säger Lennart. Lenko har ca 15% av marknaden i Skandinavien.
I nuvarande lokaler kan man dubbla produktionen. Det är inga problem.
– Det kommer att bli ett bra komplement till våra övrig produkter, då vi redan är stora på linbanor och pistmaskiner. Nu kan vi erbjuda våra kunder riktiga paket från ett företag, säger Martin Leitner.
Martin Leitner får frågan om man kan tänka sig att sälja in sina vindkraftverk här i Jämtland och han svarar att man har en bra produkt med hög kvalitet som är säker och han tror det finns en marknad här. Idag säljer man vindkraftverken i Italien, Frankrike, på Balkan och Indien.
– Vi ser tre år framåt och vi tror vi kan expander till en produktion av 1000 snökanoner per år inom två år, säger Martin Leitner.
Lennart Nilsson får frågan om det har varit en lång försäljningsprocess?
– Det har varit en hel del spekulanter. Alla dom stora konkurrenterna har varit och lämnat bud. Dom har kommit från USA, Österrike m fl länder. Vi har aldrig annonserat ut bolaget. Och så har vi tittat på om man vill köpa billigt eller köpa ett bra bolag.
– Vad skall du göra med pengarna? Jag sätter dom i aktier och så skall jag ta 2 månaders semester, för det har jag inte haft på lång tid.
– Det har varit en komplicerad historia det här med försäljningen, men nu är alla inblandade parter nöjda och belåtna.

Annonser
Posted in: Uncategorized